Awards

No Stirling Prize for Blavatnik but Westmorland awarded for Gloucester Services

We would like to congratulate Caruso St John on their win last night, with Newport Street Gallery picking up the 2016 Stirling Prize, the UK’s most prestigious award for architecture. The project was praised for transforming a street facing a railway line in Vauxhall, south London, into a free public gallery for artist Damien Hirst's private art collection.

We are honoured to have been part of one of the shortlisted projects, the Blavatnik School of Government. Working with Herzog & de Meuron, we provided MEP acoustics, lighting, daylighting, sustainability, performance optimisation and building physics design.

We are also delighted to announce that, at the same event, Westmorland Ltd won the RIBA Client of the Year award for their work with Glenn Howells Architects on the National Award winning Gloucester Services. We provided MEP, acoustics, lighting and sustainability services for the scheme, with project leader Richard Brown saying:

“It was a pleasure to work Westmorland Ltd, who, being a family business, were people-focussed and had an amazing attitude towards teamwork. It was also particularly refreshing to work for a client interested in the longevity of their project. In Westmorland’s case this was not just in relation to the building fabric, but also in regards to carbon and energy, making Gloucester Services such a sustainable development”.



Looking back to our involvement with Blavatnik, the building presented many interesting design challenges for us, including how to achieve the vision of a fully glazed circular building with as much natural ventilation as possible. Our solution included a double skin façade with mixed mode ventilation, an intelligent control system and intuitive user interfaces.

The mixed mode ventilation system means that under normal circumstances, the building is ventilated purely on natural airflow, and mechanical ventilation will only kick in under more extreme weather conditions. Geothermal boreholes provide both heating and cooling through ground-source heat pumps.

Click here to view a high-res information graphic.

Our appointment also included a seasonal commissioning to deliver post-handover services and performance optimisation. Our team are providing local support and aftercare to help the occupants and facilities management staff get used to their new building and make the most of its sustainability features.

If you’re interested in how our design made the building so successful, we’re offering the chance to experience the school in virtual reality, by giving away a free Google Cardboard viewfinder to the first 30 people to email us. Simply send a message to .(JavaScript must be enabled to view this email address) with your postal address and we’ll pop a set in the post. We’d love to hear any questions you may have about the project as well.

Once you’ve received your Google Cardboard, scan the code on the box. This will download a virtual reality 3D simulation – developed by our CGI team – enabling you to explore key features of the building.

News